Вітаю Вас, Гість
Головна » 2017 » Січень » 19 » Виконання батьківських обов’язків – на контролі правоохоронних органів
11:38
Виконання батьківських обов’язків – на контролі правоохоронних органів

Білокуракинським відділом Старобільської місцевої прокуратури  підтримано державне обвинувачення у суді стосовно мешканки смт. Білокуракине, яка вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ст. 166 КК України (умисні злочинні діяння, що виразилися в злісному невиконанні батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов’язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки).

Так. мешканка смт. Білокуракино, являючись матір’ю чотирьох неповнолітніх дітей, будучи зобов’язаною у відповідності зі ст.12 Закону України «Про охорону дитинства» та ст.150 Сімейного Кодексу України піклуватися про здоров’я та духовний розвиток дітей, забезпечити отримання ними повної загальної освіти, готувати їх до самостійного життя, створити умови, необхідні для всебічного розвитку, всупереч цьому зловживала спиртними напоями, умисно відсторонилася та протягом тривалого часу не виконувала покладені на неї законом обов’язки по піклуванню та догляду за дітьми, а саме: не займалася їхнім психічним та розумовим розвитком, не докладала зусиль для залучення дітей до навчання у школі, заняття в якій вони систематично пропускали протягом декількох років, не намагалася самостійно чи за допомогою педагогів подолати педагогічну запущеність дітей, не належним чином утримувала своїх дітей, не забезпечувала нормальних побутових умов проживання. Умисно знехтувала рекомендацію лікаря психіатра Білокуракинської ЦРЛ про обов’язкову консультацію обласного лікаря-психіатра в зв’язку з затримкою психічного розвитку та розладом мови одного з дітей обвинуваченої. В ході проведення обстеження умов проживання неповнолітніх дітей було встановлено, що неповнолітні перебувають у родині сусідів, обвинувачена систематично залишила дітей без нагляду та  більше доби вдома не з’являлася. Ухилення вищезазначеної особи від виховання та навчання дітей, не створення теплих, дружніх відносин з ними, що характеризуються взаєморозумінням між ними, суттєво і негативно вплинули на психічний розвиток і емоційне благополуччя дітей. В результаті її бездіяльності, яка тривала протягом значного періоду часу, для одного з неповнолітніх синів згідно висновку комплексної експертизи, настали тяжкі наслідки у вигляді вираженої затримки мовного розвитку, яка потребує довготривалого лікування та корекції.

Білокуракинським районним судом, з урахуванням позиції прокурора, засуджено обвинувачену за ст. 166 КК України та призначено передбачене законом покарання. На цей час вирок суду набрав законної сили.

Стан дотримання прав неповнолітніх, у тому числі в частині виконання батьківських обов’язків, і надалі перебуватиме на контролі правоохоронних органів району.

Прокурор місцевої прокуратури                                                           Д.Ковальчук

 

Переглядів: 372 | Додав: Несквик | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0