Вітаю Вас, Гість
Головна » 2020 » Грудень » 14 » Обережно ! Пташиний грип !
10:28
Обережно ! Пташиний грип !

          Грип птиці (класична чума птахів (КЧП) — гостре висококонтагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту й великою загибеллю птиці.

          Пташиний грип як вірусна інфекція виникає природним чином серед диких, перш за все, водоплавних птахів. Сприйнятливі кури і качки будь-якого віку, а також 15 інших видів птахів, у тому числі індики, страуси, цесарки, перепели, буревісники, фазани, горобці, лебеді, чайки . У дорослих індичок, перепелів і цесарок хвороба може протікати з ознаками ураження респіраторної системи і шлунково-кишкового тракту. Дорослі качки та інша водоплавна птиця можуть бути латентними носіями збудника грипу, при цьому в них відсутні виражені клінічні прояви. Молодняк водоплавної птиці хворіє на грип тяжко з відходом до 80%.

        Вірус  грипу птиці здатний тривалий час зберігатися у фекаліях і тушках птиці, особливо за низької температури: при 4 °С кілька тижнів, а при -60 °С зберігає активність протягом декількох років. Залежно від субстрату, в якому знаходиться вірус, він інактивується при температурі 56 °С за 1–3 год., при 60 °С за 10–30 хв., при 70 °С за 2–5 хв. На інфікованому пір'ї збудник грипу не втрачає патогенності протягом 18-20 діб. У леофілізованому стані вірус залишається активним протягом 2–3 років.

       Вірус надійно знешкоджує 2%-й їдкий натр, 3%-й розчин хлорного вапна, 5%-й креолін, 5%-й фенол, 2%-й формальдегід, 2%-на азотна кислота, 2%-й ефір, 2%-й хлороформ протягом 10–30 хв. Пряме сонячне проміння знезаражує вірус за 50–55 год, температура 55–60 °С – 30–50 хв, а 65–70 °С – за 5–2 хв.

         Основним шляхом передачі збудника є повітряно- крапельний. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі і чханні.

         Гостра форма грипу супроводжується різноманітними клінічними проявами системної інфекції з переважним ураженням органів травлення, дихання, репродукції, а також нервової системи. У хворої птиці проявляються різні поєднання наступних симптомів: пригнічення, сонливість, зниження апетиту, кашель, хрипи, чхання, рясна сльозотеча, діарея, тремор, порушення координації рухів, ціаноз непокритих пір'ям ділянок шкіри (особливо гребінця і сережок), набряк голови, скуйовдженого пір'яного покриву, зниження несучості і якості шкаралупи яєць. Смерть наступає протягом 1–2 діб після появи перших симптомів. Падіж птиці може досягати 80–100%.

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:

- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

-  здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;

-  інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;

-  на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

-  притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);

-  утримувати різних види птахів окремо;

-  виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;

-  не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;

-  проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

-  забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;

-  проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;

-  проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

-  дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

    При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити державну службу ветеринарної медицини Білокуракинського району за телефонами: 2-25-36;  2-19-01;  095-329-39-46.   

    

Білокуракинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області.

Переглядів: 5935 | Додав: Несквик | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0