Вітаю Вас, Гість
Головна » 2018 » Березень » 3 » Звіт голови постійної комісії районної ради з питань соцзахисту населення, медицини, освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Грибенка Ю.Г.
10:12
Звіт голови постійної комісії районної ради з питань соцзахисту населення, медицини, освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Грибенка Ю.Г.

Звіт

голови постійної комісії з питань соціального захисту населення

 медицини, освіти, молоді та спорту Грибенка Ю.Г.

 

Комісія, склад якої 6 осіб, працювала згідно плану та регламенту районної ради. Члени комісії уважно вивчали питання порядку денного та після обговорення приймали рішення про їх розгляд. Всього комісією було проведено 10 засідань та прийнято 44 рішення, затверджених сесіями районної ради. На сесіях обговорювались депутатські запити від членів комісії, які робили депутати Діденко Людмила Олексіївна, Болкун Олена Анатоліївна. Зокрема, запит Діденко Л.О. стосувався оприлюднення вартості медичних послуг, що надаються Білокуракинською районною лікарнею. За ініціативою голови постійної комісії було внесено на розгляд та голосування «Звернення депутатів Білокуракинської районної ради «Про недопущення скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі» до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України.

Оперативно реагувала комісія і на критичні зауваження з приводу її бездіяльності. Безвихідна ситуація склалася з окремими об’єктами районної лікарні, їх ремонтом. Голова райдержадміністрації звинуватив комісію, що ми не втручаємося у цей процес. Комісія у повному складі відвідала лікарню, ознайомилася з якістю та перебігом ремонтних робіт, провела зустріч з головним лікарем. З’ясувалося, що головний лікар робив все залежне від нього, щоб ремонтні роботи виконувалися якісно та у визначені терміни. Про це свідчили документи, заяви, звернення за його підписом. Комісія ніяким чином не могла вплинути на хід ремонтних робіт, бо у зриві термінів з виконання робіт повністю був винен підрядник, якого запросив голова райдержадміністрації. Іншими словами, «горіли» кошти на ремонт пологового відділення в сумі 574 тисячі гривень, ремонт поліклініки під лабораторію на 850 тис. грн., та відділення відновленого лікування ЦРЛ – 4 млн. 325 тис. грн. Після звернення до голови обласної адміністрації Гарбуза Ю.Г. розпорядником коштів було визначено Управління капітального будівництва Луганської ОДА .

Шановні депутати! На сесіях районної ради ми часто заслуховуємо звіти про виконання програм розвитку району в освітній, медичній галузі, звіти різних підрозділів при райдержадміністрації. При цьому голосуємо, затверджуємо звіти, довіряючись сказаному з трибуни. Складається така райдужна картинка, що у нас все чудово, все добре, і проблем немає. Мною було запропоновано комісії здійснити рейд-перевірку роботи шкіл, дитячих садочків, ФАПів району. Цю ініціативу підтримав і голова районної ради Бондаренко К.І., надав нам можливість її реалізувати. Комісія ознайомилася із станом речей на місцях, рівнем роботи цих закладів, з проблемами, які їм доводиться вирішувати. Рейд проходив у січні 2017 року. У школах були канікули, тому ми відвідали дитячі садочки, клуби та ФАПи. Рейд здійснювався без попереднього узгодження з відділом освіти і керівництвом ЦРЛ та ПСМД. Медицина зреагувала на це спокійно, а ось завідуючою відділом освіти був застосований адміністративний тиск на своїх підлеглих – дзвінки і попередження , щоб не сказали чого зайвого депутатам. Та якраз в освіті, порівняно з медициною та культурою, стан справ виявився найкращим. У дитсадках було тепло, з дітками проводились заняття, в закладах створені нормальні умови для дітей і педагогів. Кричущих і термінових проблем нам не назвали.

На належному рівні працювали і ФАПи селища Лозно-Олександрівка, сіл Мирне і Солідарне. Ці села забезпечені кадрами, необхідними ліками для першої медичної допомоги. І проблеми такі, що вирішувались поточно, в разі їх виникнення.

Та найбільший жах викликав стан матеріально-технічної бази в культурі. Більш-менш сприятливі умови ми побачили в Лозно-Олександрівському і Мирненському будинках культури. Там опалювались окремі приміщення, де могли знаходитись завідувачі закладів. А ось клуби в селах Солідарне, Тимошине, в Білокуракиному («Світанок») знаходились у неробочому стані. Це капітальні споруди, але для роботи зовсім не придатні. У вікнах немає шибок, вікна затулені фанерою, шторами, чим попало. На стінах тріщини. Термінового ремонту потребують дахи всіх СБК, в тому числі в Мирному і Лозно-Олександрвці. Через те, що вони протікають, в приміщеннях сирість, пліснява, неприємний запах гнилі. Сценічні костюми, музична апаратура, меблі знаходяться в антисанітарних умовах, що призводить до непридатного для роботи стану. Очевидно і зрозуміло, що в такі клуби люди не прийдуть. Ось що побачили члени комісії. Я не відкриваю Америки для голови райдержадміністрації, заввіділом культури – думаю, про ці проблеми вони знали й раніше і краще за депутатів. Та чомусь мовчать, і кроків у вирішенні цих проблем не роблять.

Чому я говорю про це зараз, а не раніше, і чому результати нашого рейду не винесені на розгляд сесії районної ради? Нагадую, це була моя ініціатива, а за нею ми повинні були мати уявлення про стан цих закладів у всьому районі. На першому етапі ми об’їхали північну частину району. Планували відвідати решту сіл. Доповідь повинні були робити члени комісії, фахівці в цих галузях. Але ця робота не була доведена до логічного кінця в силу ряду причин. Члени комісії – люди працюючі. Зібрати їх разом проблема. Потім були несприятливі погодні умови і таке інше. Я не знімаю з себе відповідальності за невиконану роботу. Вихід будемо шукати і зробимо такий аналіз.

Далі. З метою контролю за питаннями, що належать до компетенції комісії, я особисто був на заходах, які проводив відділ культури. Це був фестиваль-конкурс «Луганщина – світанок України». Відвідав концерти, які проводила Цуканова Вікторія Геннадіївна та завідуюча Мирненським СБК Пономарьова Дар’я. І ось тут я хочу вам сказати, що не завдяки тому, що влада створює сприятливі умови для роботи закладів культури, опікується їхніми проблемами, сприяє результативній роботі, а всупереч цьому результат виявився неочікуваним. Ці концерти відбулись на високому методичному рівні, артисти були добре підготовлені, грамотно складені програми виступів. Я спостерігав за реакцією глядачів. Вони уважно слухали виконавців, отримували задоволення від виконаних пісень, віршів, гуморесок. Люди дійсно відпочивали душею, і це виривало їх із сірого і безрадісного нашого буття. І головне. Я знайомився із положенням про ці заходи, що надавав відділ культури. Там була поставлена конкретна ціль і мета. Мета була повністю досягнута і виконана. Концерти йшли українською мовою, в піснях і віршах прославлялася наша Україна, український народ, село, люди. Глядачі переконувались в талановитості нашої української нації на прикладах виконавчої майстерності місцевих талантів. Все це сприяло патріотичному духу і любові до нашої багатостраждальної неньки України, чого так не вистачає багатьом з нас.

Дякую за сприяння в роботі нашої комісії куратору Кіях Л.С. та виконавчому апарату районної ради за оперативне надання інформації і матеріалів.

 

 

Голова постійної комісії                                                     Ю.Г. Грибенко

Переглядів: 307 | Додав: Несквик | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0