Вітаю Вас, Гість
Головна » 2018 » Квітень » 3 » Відповідальність за незаконну порубку лісу
09:21
Відповідальність за незаконну порубку лісу

 

Статтею 246 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за незаконну порубку лісу.

Предметом посягання у разі вчинення такого злочину є ліс на корені, тобто дерева і чагарники у лісах, лісосмугах, захисних та інших лісових насадженнях у природньому стані (невідділені від кореня), а також у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах.

Лісові насадження – це захисні та інші штучні насадження дерев і чагарників, які у сукупності набувають корисних властивостей дикоростучих лісів. До лісових насаджень відносять: ліси населених пунктів, лісопаркові частини лісів зелених зон, державні лісові захисні смуги, полезахисні лісові смуги, а також захисні лісові насадження на смугах відводу каналів, залізниць і автомобільних доріг.

Порубка лісу у містах, селищах, інших населених пунктах (у парках, скверах, садах, на вулиці, на території підприємств, організацій, у пришляхових смугах, а також на сільськогосподарських угіддях, садибах, дачних ділянках тощо), так само як і заволодіння уже зрубаною (заготовленою) деревиною, не є предметом злочину, передбаченого ст. 246 Кримінального кодексу України. За таких обставин, відповідальність передбачена за ст. 185 Кримінального кодексу України (Крадіжка) або за іншими статтями, за вчинення злочинів проти власності. Заготівля поваленого вітром лісу (буреломного) підпадає під дію статті 356 Кримінального кодексу України (Самоправство).

Незаконною порубкою дерев є усі випадки відділення дерев і чагарників від кореня, незалежно від використовуваних засобів (сокира, пилка, інші предмети), відокремлення від кореня або викорчовування ростучого чи сухостійкого дерева або чагарника за допомогою спеціальних пристосувань, а також пошкодження, яке припиняє ріст деревостану (повалення транспортним засобом, відділення основних гілок від стовбура, тощо).   

            Кримінальна відповідальність за незаконну порубку лісу настає у  випадках, коли остання здійснювалася з порушенням нормативних актів, які   регулюють порядок порубки дерев і чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях та у разі, якщо при цьому заподіяно істотну шкоду, або в заповідниках чи на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, або в  інших особливо охоронюваних лісах.

          Зокрема, визнається незаконною порубка дерев і чагарників, вчинена: без відповідного дозволу (лісового квитка або ордера); за дозволом, виданим  із порушенням чинного законодавства; до початку чи після закінчення встановлених у дозволі строків; не на призначених ділянках чи понад встановлену кількість; не тих порід дерев, які визначені у дозволі; порід, вирубку яких заборонено.        

          У кримінальних провадженнях вказаної категорії розмір істотної шкоди обчислюється за відповідними таксами, затвердженими постановами Кабінету Міністрів   України, а також з урахуванням того, чи були знищені певні види дерев у тій чи іншій місцевості; чи погіршився породний склад, якість, захисні, водоохоронні й інші екологічні властивості лісу; чи виникли труднощі у відтворенні заліснення у певній місцевості; чи знизилася якість   атмосферного повітря; чи змінився ландшафт місцевості, русло річки; чи сталася ерозія ґрунту; тощо.

          Якщо внаслідок незаконної порубки дерев, чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях істотна шкода не настала, винна особа, за наявності до того підстав несе адміністративну відповідальність за статтями 64-67 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Правоохоронними органами Білокуракинського району Луганської області систематично вживаються заходи, спрямовані на протидію злочинам у сфері незаконної порубки лісу. З метою виявлення, розслідування та розкриття вказаних злочинів у 2017 році створено міжвідомчу постійно діючу робочу групу з числа працівників правоохоронних органів району.  

За результатами діяльності вказаної робочої групи, вже протягом минулого періоду 2018 року до суду спрямовано 2 обвинувальних акти у кримінальних провадження за фактами незаконної порубки лісу. Загальна сума спричинених збитків у вказаних кримінальних провадженнях становить 78 тис. грн., на яку заявлено позови в ході досудового розслідування.    

За результатами розгляду вказаних кримінальних проваджень, судом ухвалено обвинувальні вироки стосовно винних осіб, які на цей час набрали законної сили.         

        

Начальник Білокуракинського відділу

Старобільської місцевої прокуратури        

Луганської області

молодший радник юстиції                                                                              І.Ніколаєв

Переглядів: 925 | Додав: Несквик | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0