Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Жовтень » 22 » Щодо реалізації та захисту виборчих прав громадян України, під час позачергових виборів до Верховної ради України
15:07
Щодо реалізації та захисту виборчих прав громадян України, під час позачергових виборів до Верховної ради України

26 жовтня 2014 року відбудуться позачергові вибори до Верховної ради України.

Чинним законодавством України, з метою забезпечення неухильного додержання вимог законів під час проведення виборчої кампанії, реалізації громадянами України гарантованого їм Конституцією України виборчого права, своєчасного та ефективного реагування відповідно до компетенції на факти порушень законодавства про вибори, передбачено наступне.

Відповідно до положень Законів України «Про вибори народних депутатів України», «Про Центральну виборчу комісію» організацію підготовки і проведення виборів до Верховної ради України, реалізацію і захист виборчих прав громадян України, дотримання передбачених Конституцією та законами України принципів і засад виборчого процесу, контроль за додержанням вимог законодавства України про вибори та однакове застосування його на всій території України забезпечує Центральна виборча комісія.  Контроль за додержанням законодавства про вибори на відповідних територіях здійснюють  окружні та дільничні виборчі комісії.

Відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України» ніхто не має права втручатися у діяльність виборчих комісій, за винятком випадків, передбачених законом.

Також вказаним законом визначений Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності з приводу виборів. Всі без винятку скарги, що стосуються виборчого процесу, підлягають розгляду на засіданні відповідної виборчої комісії або судом.

До суду шляхом подання позовної заяви, в порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України, оскаржуються: рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, членів цих комісій, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, кандидатів, їхніх довірених осіб, партій, їхніх посадових осіб та уповноважених осіб, офіційних спостерігачів, що порушують законодавство про вибори. 

Рішення, дії чи бездіяльність окружної виборчої комісії або члена такої комісії оскаржуються як до суду, так і до Центральної виборчої комісії.

Окружна виборча комісія розглядає звернення, заяви і скарги на рішення, дії чи бездіяльність дільничної виборчої комісії, їх членів та на рішення чи дії партії, яка висунула кандидатів у депутати в одномандатному окрузі (крім тих рішень чи дій, які належать до їх внутрішньої організаційної діяльності або виключної компетенції).

Дільнична виборча комісія розглядає звернення, заяви і скарги щодо порушення, які мали місце під час голосування, допущені уповноваженими особами партій, довіреними особами кандидатів у депутати, офіційними спостерігачами від партій, кандидатів у депутати або громадських організацій.

Якщо виборча комісія при розгляді скарги визнає необхідним  проведення перевірки зазначених у скарзі обставин правоохоронними органами, останні за зверненням виборчої комісії перевіряють ці обставини та вживають відповідних заходів щодо припинення порушення законодавства у триденний строк з дня отримання звернення виборчої комісії, а якщо таке звернення отримано менше ніж за три дні до дня голосування, у день голосування чи в наступний за ним день - невідкладно. Про наслідки розслідування відповідні правоохоронні органи повідомляють виборчу комісію, яка до них звернулася.

За порушення вимог законодавства про вибори народних депутатів України передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність.

 

Прокурор району                                                                                    П. Морозов

Переглядів: 824 | Додав: Несквик | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar