Вітаю Вас, Гість
Головна » 2018 » Липень » 26 » Розгляд звернень громадян – важливий напрям роботи Білокуракинського відділу Старобільської місцевої прокуратури
08:37
Розгляд звернень громадян – важливий напрям роботи Білокуракинського відділу Старобільської місцевої прокуратури

Відповідно до статті 40 Конституції  усі  мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Розгляд звернень громадян – один із важливих напрямів діяльності Білокуракинського відділу Старобільської місцевої прокуратури, який є засобом відстоювання громадянами своїх прав і законних інтересів та відновлення їх у разі порушення.

 Так,  упродовж  І півріччя 2018 року до відділу  надійшло  29 звернень, з них 17 – прийнято на особистому прийомі прокурорами.

За результатами розгляду  протягом вказаного періоду  15 звернень  спрямовано до інших відомств за належністю,  15 – розглянуто.

Усі  звернення вирішені в установлений законом строк, заявникам надані кваліфіковані відповіді.

Громадяни, незважаючи на зміни у законодавстві, продовжують звертатися до Білокураикнського відділу Старобільської місцевої прокуратури з питаннями, для розгляду яких  відділ не має повноважень. У зв’язку з цим прокуратурою звернення  спрямовуються  до інших відомств для вирішення.

Так, відповідно до ст. 131-1 Конституції України, в Україні діє прокуратура, яка здійснює:  підтримання публічного обвинувачення в суді; організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку;  представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Тому заявникам перед поданням відповідної заяви чи скарги необхідно визначитися, до компетенції якого органу влади, контролю чи місцевого самоврядування належить вирішення тих чи інших питань.

При цьому слід мати на увазі, що згідно статті 16 Закону україни «Про звернення громадян» скарга на дії чи рішення органу державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, об'єднання громадян, засобів масової інформації, посадової особи подається у порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі, що не позбавляє громадянина права звернутися до суду відповідно до чинного законодавства, а в разі відсутності такого органу або незгоди громадянина з прийнятим за скаргою рішенням - безпосередньо до суду.

 

 

Білокуракинський відділ Старобільської місцевої прокуратури

Переглядів: 341 | Додав: Несквик | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0