Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Квітень » 20 » Мобільні шахраї
11:34
Мобільні шахраї

Мобільні шахраї

 

Ми перебуваємо на порозі 21 сторіччя, час коли новітні технології втілені у кожний етап нашого життя, будь то Інтернет, персональні комп’ютери, мобільний зв’язок тощо.

Незважаючи на неодноразові статті, телепрограми, повідомлення в різних засобах масової інформації про те, що на території України поширено шахрайство з використанням мобільного зв'язку, громадяни України, жителі нашого району з легкістю попадаються у пастки шахраїв, які, не соромлячись, використовують для досягнення своїх злочинних цілей уразливі і кращі людські якості - доброту, співчуття, любов до ближніх.

Так, Білокуракинським відділом Старобільської місцевої прокуратури здійснюється процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях за фактом шахрайства, здійсненого одним і тим же способом: на номери мобільних телефонів потерпілих дзвонять невідомі та представляючись працівниками міліції, повідомляють про те, що їх рідні (дочка, брат, чоловік…) стали винуватцем дорожньо-транспортної пригоди і затриманий за підозрою у вчиненні злочину, потерпілі знаходяться в лікарні і на їх лікування терміново вимагаються гроші, тощо.

При цьому шахраї називають суми в тисячах гривень, і, не даючи потерпілим «прийти до тями», наполягають, щоб гроші були терміново переведені на вказані ними банківські рахунки.

Як правило, зловмисники не дають потерпілим можливості роздумувати і, постійно залишаючись з ними на телефонному зв'язку, продовжуючи розмову, буквально "ведуть за руку" громадян до банківських терміналів або відділень банку, контролюючи таким чином, щоб необхідна сума грошей була перерахована ними на вказаний рахунок.

Вже після того, як гроші перераховані, потерпілі починають дзвонити своїм родичам, що "потрапили в біду", проте переконавшись, що з останніми все гаразд, усвідомлюють, що стали жертвою «мобільного шахрайства» і звертаються із заявою в поліцію.

В ході досудового розслідування подібних кримінальних проваджень встановлено, що гроші, легковажно перераховані шахраям, знімаються з банківських рахунків майже миттєво, при чому географія місць зняття грошей з банкоматів або відділень банків в масштабах країни велика, починаючи від міст Луганської області, закінчуючи населеними пунктами західних і центральних областей України.

Складність в розслідуванні проваджень цієї категорії обумовлена тим, що отримати важливу для слідства інформацію в банківських установах про розрахункові рахунки і їх власників можливо виключно на підставі ухвали суду і тільки лише в центральних, а не регіональних представництвах банківських установ, що пов'язано з тривалістю вказаної процедури і, як наслідок, відсутність можливості розкрити ці правопорушення по «гарячих слідах».

Усім відомо, що кращий спосіб не стати жертвою злочину - це запобігти йому, бути обережними та розсудливим.

При отриманні виклику з невідомого Вам номера з повідомленням про те, що Ваш близький родич скоїв злочин і потрібні гроші на оплату лікування потерпілим або на «інші цілі», не поспішайте одразу шукати необхідну суму і перераховувати її на вказаний рахунок, найголовніше, що треба зробити - це зв'язатися з родичем і з'ясувати місце його знаходження або звернутися в найближче відділення поліції і з'ясувати чи мали місце події, про які вам розповів невідомий по телефону, а заразом і повідомити в поліцію про те, що до вас поступив такий «сумнівний дзвінок».

Це допоможе зберегти ваші заощадження і нерви, а злочинців позбавить чергової можливості заробити на вашій довірливості. 

 

 

Начальник Білокуракинського відділу

Старобільської місцевої прокуратури                                            О.С.Чернишов

Переглядів: 423 | Додав: Несквик | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0