Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Травень » 18 » Діяльність правоохоронних органів району
09:06
Діяльність правоохоронних органів району

 

Згідно зі ст. 3, 27 Конституції України життя і здоров'я людини, її недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Обов’язком держави є захист зазначених цінностей від насильницьких посягань.

         Розділ 2 Кримінального кодексу України містить правові норми, що встановлюють кримінальну відповідальність за злочини проти життя і здоров’я. Найпоширенішими серед злочинів вказаної категорії є спричинення тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, нанесення побоїв, погрози вбивством. З огляду на ступінь тяжкості насильницьких злочинів санкції більшості статей закону про кримінальну відповідальність передбачають можливість застосування до винних осіб покарання у вигляді позбавлення волі.

Слід зазначити, що протягом останнього часу спостерігається тенденція до збільшення вчинених злочинів проти життя та здоров’я. Зокрема, протягом минулого періоду 2016 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за фактами вчинення 33 злочинів та розпочато досудове розслідування.

Білокуракинським відділом Старобільської місцевої прокуратури у тісній співпраці з Білокуракинським ВП ГУНП та районним судом вживаються заходи з протидії вказаній категорії злочинів. Мова йде про кримінально-правове реагування, проведення координаційних заходів, профілактичну діяльність. Як наслідок, у тому числі завдяки вжитим правоохоронними органами  заходам у 2016 році на території району не було вчинено умисних вбивств та тяжких тілесних ушкоджень.

Крім того, вже на цей час судом розглянуто 4 обвинувальних акти у кримінальних провадженнях про злочини проти життя та здоров’я.

Так, завдяки належній організації процесуального керівництва досудовим розслідуванням Білокуракинським відділом Старобільської місцевої прокуратури до суду спрямовано обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо місцевого мешканця, який протягом тривалого часу, будучи в стані алкогольного сп’яніння, вчиняв насильство в сім’ї щодо своєї матері, а саме завдавав їй численних тілесних ушкоджень та погрожував вбивством. За результатами судового розгляду, з урахуванням особи правопорушника, ступеня тяжкості вчинених ним кримінальних правопорушень, його засуджено та призначено покарання у виді арешту.

Діяльність правоохоронних органів району і в подальшому буде спрямована на боротьбу зі злочинністю на всіх напрямках, в тому числі і поєднану із застосуванням насильства.

        

Прокурор Білокуракинського відділу

Старобільської місцевої прокуратури                                               І.Кожем’яка                                             

Переглядів: 428 | Додав: Несквик | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0